solmoi_500

Somló Apátság: Juhfark 2010 – Hanyas vagy?

…2010-es. Hát, barátom, te megélted azt az évet, amit mi nem. Mi átaludtuk, kitöröltük (volna). Nekünk elég volt az a 74-es, átkozott év, de ehhez te fiatal vagy. Szóval, mit mondtál, persze, 2010, csak még mindig nehéz elhinnem. Pedig nem a Don mellől jöttél vissza, nem is disszidensként, megismerve a nyugati jólétet. Persze, így nehezebb dolgod is van. Az onnan jövőket várták, akárhogy is érkeztek: tetvesen, fél lábbal, tébolyultan, de 2010-ből téged nem várt senki. Vagy ha mégis, azzal fogadtak, hogy savas vagy. Idétlen szóvicc, mi? Savas vagy? 13,5-es. Na és. … Sas nem csinál verebet. Somló nem terem(t) egyebet, csak ilyen rátarti magyar fajtát. Ne is legyél más, ne engedj a fahordó hosszas csábításának, elég ez az 1 év. Legyen csak meg az a gerinc, ami a fintorgó okoskodóknak a torkán akad.

Lassan húsz éve, hogy az óvoda mögötti albérletben ültem és tanultam az íz érzés idegi pályáit. A kisdedóvóban az anyák napi ünnepséget próbálták és az ” Éljen, minden édesanya” kántálása alatt magoltam, hol érezzük leginkább az édeset, a savanyút, a keserűt és a sósat. Helyes ábrák egymás alatt, nyilakkal, pontokkal, szaggatottal jelölt nyelvterületek. Megtanultam, beírták az indexembe, s büszke voltam. Pedig semmit sem tudtam, csak most, 20 év múltán. Az ember az édest a másik tekintetében, a keserűt a szíve táján érzi. Na és a sósat? Hát a sósat én már ott érzem, ahol te vagy, kedves 2010-es. Ahová elérsz, és messzire érsz. Nagyon mélyre, ahonnan csak a szőlő gyökerei hozzák a koszorúerekbe az üzenetet, hogy miből is vagyunk. Egyből vagy faragva, értéked ott van minden cseppedben: ahonnan jöttél, a terroir,, a Pannon tenger illata, minden minerális és áttetsző. Aki nem érti mit jelent ez, az Lear királyként bűnhődjön. Dixi.

2010-es. Édesapám, ha volt valakiben kétség, hogy a születés mindig fehér galamb, akkor azt te most eloszlattad . Egy ilyen évben, amikor felelős emberek szájából és iszaptárolókból mocsok ömlött a munkás kezekre, annyi sunyi oldalpillantás közepette, amikor a víz is özönvíz volt itt Somlón, a te tőkéden sarjadt a zöld ág és a gyümölcs, aminek nedve tengerként mossa el az összes reménytelenséget, ami 2010-ről eszünkbe jut: a fogyást 10 millió alá, a kulturális fővárosból a tanyaprogramot, a történelem szmolenszki  groteszkjét, a pénzalapok csonttörő jobbját és lehajtott fejünket gyermekünk  előtt.

 

Ha neked sikerült, édes-sós barátom, akkor bízzunk, másnak sem lehetetlen. Ott szunnyad valami, valakiben, valahol, pont, ahogy te tetted eddig.

2010-ben egyre ment, hogy adtunk, vagy kaptunk, mert senki sem lehetett nyertes közülünk. Eddig.

De lassan azzal a szép, telt testtel, kell a józanság. A 13,5-es alkohollal ne mámorban várjuk a végzetet, hanem teremtő munkával alakítsuk azt. Várjuk a jobb sorsot, de tegyünk is érte, és most már senki sem nevethet rajtunk. Ha már nem bíztunk eleitől fogva, egy korty belőled és tudjuk, van még egy esély.

 

KP

Juhfark 2010. Somló Apátság  (Brix: 39.3 g/l alkohol: 13.5 vv% sav: 10.5 g/l cukor: 13.4 g/l)

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Minden vélemény számít!