a Polgári konyhától a Bocuse d’Or-ig
előadók: Molnár B. Tamás, prof. Szegedy-Maszák Mihály akadémikus
Egyik főzőtársunk a családi örökségből rendelkezésünkre bocsátotta Tormay Cécile írónő sajátkézírású szakácskönyvét. Megmutattuk szakembereknek, hogy van-e gasztronómiai jelentősége. A válasz egyértelmű igen volt. A receptfüzet jól tükrözi, hogy a régi magyar polgári-arisztokrata konyha széles tárházát használta a nyersanyagoknak, és be volt csatornázva a nemzetközi vérkeringésbe, amíg a vasfüggöny le nem ereszkedett. A XX. század magyar polgári konyhája és a hagyományból táplálkozó új magyar konyha párosítását kíséreltük meg. Az utóbbiban az ebben az évben a Bocuse d’Or-on készített, legmodernebb magyar irányzatot megtestesítő menü az irányadó. (A vacsora címe, tehát erre utal és nem politikai állásfoglalás a Kertipad közösség részéről, ami nem is lehet, mert hál’ Istennek, a közösség tagjainak világnézete ugyanúgy különbözik, mint bármely étterem vendégeinek világnézete. Egyben vagyunk közösek, hogy a fehér asztal mellett egymás felé mindig nyitott érdeklődéssel fordulunk) Hogy a régi és az új egy menüben harmóniában legyen, ebben Molnár B. Tamásnak van múlhatatlan érdeme, akinek ezúton is köszönetet mondunk a menü összeállításáért, és a háború előtti magyar konyháról tartott páratlan összefoglalóért. S mivel az írónő körül nagy volt a közéleti adok-kapok, ezért kértük fel Szegedy-Maszák Mihály akadémikust, beszéljen nekünk róla és korszakáról. Érdekes, színes előadást hallhattunk, mindenki szívesen gondol vissza rá. És ezen a rendezvényen köszöntöttük Szentesi Jóska barátunkat is, akit nem sokkal előtte választottak a 2013-as év Borászok borászának.