Cím kép Kenyér, sajt, bor

Kenyérles

S ha holmi gazdag dáridóra
a szőke, illatos cipócska
végre kisül;

s a füstlepett gerenda alján
dalolni kezd a drága, halvány
kenyér-darab;

(Rimbaud)

A Kenyérlesők című verset sokan olvasták, anélkül, hogy életükben a kenyérrel egyszer is lelki kapcsolatba léptek volna. A fenti vers ebben sokat segít, de aki maga süti, az közelebb kerül a létezés lényegéhez..A feladat adott tehát. Minél több embert rávenni, hogy előbb egyszer-egyszer, aztán egyszer-kétszer, szánjon rá 15 aktív percet, hogy otthon kenyeret süssön. Ébredjen a gyermek, a szerető hitves friss, meleg kenyérillatra. Majd a továbblépéshez is adunk majd profi sikértartalom –és léghuzatméréses lépéseket is tartalmazó receptet. De most maradjunk a realitások és kedvcsinálás talaján. Az alábbi a bolti áruk 90%-nál jobb kenyeret garantál, adalékok nélkül, minimális hibázási lehetőséggel. Két, kb. 60 dkg-os  cipót sütünk, (lehet egyben is).

Hozzávalók:

  • 90 dkg kenyérliszt
  • 750 ml víz
  • 3 tk só
  • 2 tk szárított, vagy ennek megfelelő nyers élesztő
  • 1 ek borecet
  • 1 tk olivaolaj
  • (ízlés szerint dió, tökmag vagy más magok, olivabogyó, szárított paradicsom)

Eszközök:

  • szita
  • tál a keveréshez, kelesztéshez
  • gyúró deszka
  •  cserépedény fedővel
  • hablapát
  • sütőkesztyű
  • konyharuha

 

A liszt fajtája lényegesen nem befolyásolja az arányokat. Lehet teljes kiőrlésű lisztből is készíteni.

  1. A lisztet átszitálás után a sóval és az élesztővel elkeverjük (a nyers élesztőt előtte futtatjuk) abban a tálban, amiben majd keleszteni is fogjuk. A pedánsak a sót vízben oldva adják hozzá.
  2. Hozzáöntjük a vizet, (én két részletben szoktam, de nincs jelentősége). A víz lehet langyos, de 30-35 foknál ne legyen melegebb. Arra a kezünkre, amivel keverjük a masszát, mielőtt hozzányúlunk, egy fél tk olivaolajat csöppentsünk és kenjük szét. Így a nyers tészta könnyebben eltávolítható lesz a kezünkről a végén.
  3. A kezünkkel kb. 2-3 percig, keverjük, dagasztjuk. Ekkor még lágy, formátlan állagú a tészta, így is hagyjuk 1.kép A bekevert tészta
  4. Konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyre, pl. a hideg sütőbe tesszük. Legalább 14, de inkább 16 órán át kelesztjük 2. kép A kelesztett tészta.Ha ezek után lisztezett deszkán átgyúrjuk és további 2-3 órán keresztül hagyjuk még pihenni nem fog neki ártani, de akár ki is hagyhatjuk ezt a lépést.
  5. A sütőt 275 fokra előmelegítjük az edénnyel együtt. Lehet öntöttvas, vagy üveg edény is. A lényeg, hogy ne legyen nyílás rajta, a fedővel teljesen le lehessen zárni.
  6. A tésztát egy lisztezett deszkára tesszük. Kicsit elnyújtjuk, és mintha egy sálat hajtogatnánk, jobbról, majd balról egymásra hajtjuk, kicsit lapítjuk, majd alulról-felülről ugyanezt megcsináljuk. Én hablapáttal vágom ketté, és szedem ki a kelesztő tálból. A lapáttal szoktam hajtogatni is,4. kép tészta hajtogatás 3. kép tészta hajtogatásígy könnyebb a tésztát elválasztani a deszkától.
  7. A hajtogatásnál adhatunk hozzá bármit, diót, tökmagot, szárított paradicsomot stb.). A hajtogatás után két kézzel cipó alakúra formázzuk úgy, hogy a hajtogatások végei alulra kerüljenek, ott lesz a kenyér köldöke.5. kép Formázás A forró edényt kivesszük és egy nem hőérzékeny felületre rakjuk, gyerekektől távol. Végül a formázott cipót ebbe a forró, száraz edénybe helyezzük.6. kép A tészta az edénybenBemetsszük olajos, éles késsel a tetejét, kesztyűvel rárakjuk a fedőt és visszatesszük a sütőbe. Kb. 45 perc alatt kész.
  8. Sütőkesztyűvel kivesszük, biztos, ami biztos, megkopogtatjuk az alját, ha kong, rendben. Rácsra tegyük, és forrón ne vágjuk meg.

6b. kép zárva az edényben 7. kép A kész kenyér

Néhány információ még a fentiekhez. Azért 90 dkg a liszt, mert így marad még a kilósból a deszkára, illetve ha kelesztés után túl lágy a tészta, még keverhetünk hozzá egy keveset. De: ez a kenyértészta eredendően lágyabb, ezen ne lepődjünk meg. Ugyanakkor a vizet se adagoljuk túl, mert a vizes tészta lapos marad, belesülhet az edénybe. Fontos a liszt hőmérséklete is.Ha télen a lisztet a kamrában tartjuk, hozzuk be időben a konyhába, hogy átmelegedjen. Végül, minden sütő más. Egy-két alkalom kell a tökéletes eredményhez. A neten, video megosztókon számtalan variáció létezik. Van aki leveszi a fedőt a sütés végén, vízzel megspricceli, bekeni a tetejét. Mindenki kedvére kísérletezhet, hogy pirul jobban. De a konzervatív-óvatosak csak kövessék a fenti folyamatot, melynek végeredménye egy szép héjú (nem vastag, nem vékony, ropogós) és remek bélszerkezetű kenyér, ami könnyen kicsúszik a cserépedényből, és nem szárad ki két nap alatt. Sok „sikért”!

 

0 hozzászólás

Szólj hozzá!

Minden vélemény számít!