A legjobb paprikás krumpli, debrecenivel
“Ízesre füstölni, sózni, fűszerezni a kolbászt,
sonkát, oldalast!- ezzel többet törődjetek!
Legyen ez is olyan mulatság, mint a szerelem,
melyet csak az élvezés öröme fizethet meg.”
(Berda József: Henteseket buzdító)
Régen ettem debrecenit, s úgy éreztem itt az alkalom.De mivel? Az ünnepek után az emberfia egyszerű,meleget adó, ismerős ételeket készít szívesen. Télen jellemzőek a burgonyás ételek és ezek közül legismertebb a krumplis tészta, a krumpli főzelék és a paprikás krumpli. Az utóbbi a legkézenfekvőbb partnere a nemzetközi ismertséget kivívott kolbálszfélénknek. A paprikás krumplit gyerekként megettem, de nem rajongtam érte. Sem a burgonyáért, sem a rendszerint hozzá adott virsliért. Tehát az első a jó debreceni, amit nehéz beszerezni, legtöbbjük ugyanolyan húspép, mint a virsli. Ha nincs a hentesünknél, vagy az idő szorít, akkor a Nádudvari, vagy emlékeim szerint a Príma termékek ütik meg a még fogyasztható szintet. Ha megvan a kolbász, akkor kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetsző paprikás krumpli receptet. Most Rheinhard Gerer osztrák szakács receptjét vettük alapul, ezt és más hasonló krumplipaprikások rutinos főzőknek szóló leírását a Bűvös Szakácson is megtaláljátok,de ezt kezdőknek nem ajánlom. A lenti receptben a klasszikustól eltérünk, pl. nem paradicsom concassét, hanem egyszerűen a lenti paradicsomkockákat használjuk. Nem szűrjük le a burgonya főzésére elkészített főzőlevet sem, de az eredmény messze jobb lesz, mint a legtöbb otthoni, akár éttermi változat. A fűszerek mennyisége változtatható, viszonylag kevés köménymag mellett, majoránnából az itt megadottnál egy kicsivel többet is használhatunk, tessék kísérletezni. Kezdők is vágjanak bele nyugodtan, nem fognak hibázni. Nézzük, szerintünk mi a titka a legjobb paprikás krumplinak? Itt a lista és mind egyformán fontos:
- Koncentrált fűszeres főzőlé a burgonyának.
- Sertészsírban pirított hagyma.
- Salátának való burgonyából készüljön.
- Paradicsomhúskocka.
- A fűszerek közül leginkább a majoránna.
- Kiváló debreceni kolbász, amit zsiradékban
megpirítva adunk hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 4 főre
Paprikás krumpli
1 kg salátaburgonya (tisztítva 90 dkg)
7 dkg sertészsír
4 kisebb hagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk majoránna
1 tk köménymag
1 kk só
3 tk fűszerpaprika
3-4 babérlevél
3 ek borecet
4-6 evőkanál hámozott paradicsomhúskocka
1 l meleg víz
2 ek olivaolaj
30 dkg debreceni kolbász
Saláta
1 db zöld kaliforniai paprika
Pár db ecetes uborka
Tálaláshoz
Erős zöld paprika, tejföl, frissen őrölt bors, kenyér
Előkészület:
- A burgonyát meghámozzuk, hosszában félbe, majd megint félbe
vágjuk (hosszában negyedeljük), lemossuk, vízbe tesszük, hogy ne barnuljon. - A paradicsomot tompa végén x alakban bevágott héjjal egy
percre forró vízbe tesszük, kivesszük, héját lehúzzuk, kimagozzuk és csak a
húsát felkockázzuk. ( Héjnélküli, kockára vágott formában is lehet konzervként
kapni, használható, kb. 250 forint). - Tisztítás után a hagymát hosszában vékony szeletekre (ha tetszik kockára), a
fokhagymát szintén finom szeletekre vágjuk (nem zúzzuk, nem préseljük,
fanatikusok borotvapengével csinálják). Ne használjunk öreg, száraz, vagy gumis
fokhagymát. Csak lédús, fényes, kellően illatos darabokat. Az esetleges zöld
részeket a fokhagymából eltávolítjuk. - A debreceni bőrét lehúzzuk, ferdén, fél-egy cm vastag szeletekre vágjuk.
- A kaliforniai paprikát és ecetes uborkát hosszában 1 cm-es
csíkokra vágjuk.
Elkészítés
Sertészsírt forrósítunk és lassan a finomra vágott fokhagymát és a hagymát időnként kevergetve addig pirítjuk, amíg enyhén aranyos színt nem kap,de ne barnuljon be. Ez kb. 12 perc . Félrehúzzuk , a tűzről levéve négy evőkanál paradicsomhúskockát adunk hozzá, meghintjük a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a borecetet, köménymagot, majoránnát, babérlevelet, majd fél liter meleg vízzel felöntjük. Sózni lehet most, vagy később is.Összekeverjük és ez lesz a főzőlevünk, amit lefedve, közepes lángon melegítünk kb. 40 percig. Ezt nem szabad megspórolni. Ezután hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük annyi meleg vízzel (kb. fél liter), hogy szinte alig lepje el, itt-ott egy-két krumplicsúcs ki is kandikálhat. Lefedjük, időnként megkeverve főzzük kb. 20 percig. Míg fő, olivaolajon a debreceni szeletek mindkét oldalát megpirítjuk,és amikor már majdnem jó a burgonya, akkor adjuk hozzá a pirított debrecenit. A kóstoláshoz kivett krumplikat pürésíthetjük, s visszakeverve sűríthetjük a levet. Ha kész, lefedve egy órát pihentetjük, de másnap még
finomabb.
Saláta
A tálalás előtt készítsük a salátát. A kaliforniai paprikát csíkokra vágva kevés olajon megpirítjuk, a meleg paprikát elkeverjük a csíkozott ecetes uborkával.
Tálalás
Előmelegített tányéron kevés tejföllel, erős zöldpaprikával, friss kenyérrel kínáljuk. Lehet több, vagy kevesebb lével, frissen őrölt feketeborssal. A saláta akár külön tálalva,akár a paprikás krumpliba belekeverve is fogyasztható.
Italajánlat: mivel az ünnepek alatt főleg boroztunk, most egy pilseni sör esik hozzá a legjobban.
Jó étvágyat!
Szólj hozzá!